close

Een nieuw gezicht op podium NK Tête à tête

Bijna alles bleef zoals het was tijdens het NK tête à tête 2017 als dat was in 2016. Zowel bij de dames als bij de heren bleven de kampioenen van 2016 overeind staan. Bij de jeugd was dat ook bijna zo, maar toch slaagde Niels Saurel erin de kampioen van 2016, Jobbi Schefferlie te verslaan.

Niels had een bijzonder goed weekend, want ook in de voorronden wist hij al zijn partijen te winnen, waaronder ook tegen Jobbi (13-11). Als enige had hij daarmee zijn 5 partijen gewonnen. In de kwartfinale ging het bijna mis voor Niels toen hij alle zeilen bij moest zetten om te winnen van de verrassend goed spelende Koen Wentink. Met maar 1 puntje verschil had hij ook zijn 6de partij op rij gewonnen. Tegen Wessel Geertse liet hij het niet zo ver komen en won hij overtuigend met 13-6. Jobbi kroop in de kwartfinales ook door het oog van de naald door met 13-12 te winnen van Valentino Peeters. Tegen Roby van Rooijen in de halve finale won hij wel overtuigend met 13-6.

In de finale ging Niels er als een speer vandoor, maar Jobbi wilde het niet zomaar opgeven. Hij kwam nog sterk terug maar het was uiteindelijk niet genoeg om de titel te kunnen prolongeren. Niels won met 13-8 en was daarmee de nieuwe kampioen bij de jeugd.

Bij de vrouwen had Sandy Rikkers het tijdens de voorronden via het Zwitsers systeem erg moeilijk. Met twee verliespartijen, tegen Josefien Koogje en Judith van der Eijnden had zij toch genoeg buchholzpunten verzameld om als 8ste en laatste door te mogen naar de finaledag. Maar liefst 6 speelsters die er ook 3 gewonnen hadden mochten niet door. Sandy had op de zondag van het finaleweekend een stuk betere dag en won meteen van Karin Zantingh die een dag eerder nog ongeslagen was gebleven. In de halve finale ging WK gangster Lieke van der Voort onderuit. De andere finalist kwam uit de partij tussen Ria Bronsema en Mirjam Gellekom-Kalisvaart. Zij hadden in de kwartfinale gewonnen van Judith en Josefien. Na een lange en spannende strijd ging de winst naar Mirjam met 13-12.

In de finale gaf de ervaring van Sandy toch de doorslag en kwam zij nauwelijks meer in gevaar. Met 13-3 was de opluchting groot om na een zware zaterdag toch weer als winnaar op de zondag op het podium te mogen staan.

Bij de mannen waren er best wel een aantal verrassende namen te noemen die zich wisten te kwalificeren bij de beste 16 spelers na de voorronden. Opvallend was dat wat oude rotten in het vak toch weer opstonden en zeer ver kwamen in het toernooi. Zo wist Math Rose uit Heerlen het te schoppen tot de halve finale door twee keer te winnen met 13-7 en wel van Xander Steijns en Edward Vinke. In die halve finale werd hij gestopt door een ontketende Kees Koogje die het zeer lastig had gehad in de kwartfinale tegen Leo Bos. Er lagen kansen voor Leo om die partij te winnen, maar Kees sleepte de partij uit het vuur met 13-10 winst.

In de andere helft van het schema deed Mourad, de nummer 1 van de voorronden, het goed tegen Bas Verwaal, maar moest zijn meerdere erkennen in een ontketende Guus Vonck die briljant goed speelde. Hij was echter geen schim meer tegen een andere oude rot in het vak Martin Bakker. Martin moest tegen Patrick Bakens alle zeilen bij zetten om te kunnen winnen, maar won uiteindelijk met 13-11. Tegen Guus was hij weer ouderwets ongenaakbaar en won met zeer grote cijfers, 13-1.

Dat beloofde een spannende finale te worden, maar Martin had toch erg veel moeite met verandering van terrein. Het plaatsen liep niet lekker, en ook zijn sterke punt het schieten lieten hem in de steek. Kees is dan gewoon een maatje te groot voor iedereen die niet lekker in het spel zit. Kees won daarmee zijn 3de tête à tête titel achter elkaar. Dat is in de geschiedenis van het NK tête à tête nog nooit eerder voorgekomen.